Frequently Asked Question

bestand is te groot om te uploaden
Last Updated 11 months ago

Er zijn verschillende niveau's in Moodle waarin geregeld wordt hoe groot een bestand mag zijn om geupload te worden op de leeromgeving.

  1. Server niveau: de technisch beheerder kan bepalen wat het maximale upload limiet is op een leeromgeving. Redelijk standaard is momenteel 120 mb. De reden dat een server beheerder dit hoger of lager instelt heeft te maken met de belasting van de server. Hoe meer bestanden - hoe meer je vraagt van de server. Wanneer deze verhouding niet goed is, kun je als gebruiker traagheid ervaren danwel dat de omgeving niet meer bereikbaar is.
  2. Site niveau: als sitebeheerder kun je bepalen wat wenselijk is. Over het algemeen volgt de sitebeheer het upload limiet van de server beheerder. Het ingestelde limiet geldt dan voor alle rollen in de omgeving, dus zowel docenten als studenten/deelnemers.
  3. Activiteiten: een sitebeheerder kan in de site instellingen aangeven wat het limiet bv is voor het uploaden van een bestand bij een opdracht activiteit. Een docent kan dit - mits de rechten- overschrijven bij de opdracht zelf.
Belangrijk om te weten is:
  • het upload limiet telt per bestand/upload. Heb je dus opdrachten waar je 3 bestanden kunt uploaden met een upload limiet van 120 mb. Dan wordt het upload limiet bij elkaar geteld.
Hoe omgaan met grotere bestand:

Deze vraag komt bij mij regelmatig terug een aantal tips:

  • Laat gebruikers het bestand als PDF uploaden en niet als WORD / Powerpoint. PDF bestanden zijn over het algemeen al minder MB's omdat ze omgezet worden in een andere resolutie.
  • Maak gebruikers bewust wat het gebruik van plaatjes in hun bestanden doen en hoe ze dit kunnen opvangen. Verwijs ze bv naar dit artikel: https://pptsolutions.nl/kennisbank/tips-tricks/powerpoint-presentaties-comprimeren/
  • Maak je omgeving open voor andere opslagruimtes zoals google drive, one drive en dropbox zodat ze vanuit deze omgevingen kunnen uploaden / delen.

Please Wait!

Please wait... it will take a second!