Frequently Asked Question

Traagheid op de leeromgeving
Last Updated 2 years ago

Traagheid is over het algemeen een subjectief gevoel en kan verschillende oorzaken hebben.
Je kunt er over het algemeen uitgaan dat een Moodle pagina een laadsnelheid heeft tussen de 2 en 6 seconden. Echter zijn er factoren die dit kunnen vertragen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Afbeeldingen: controleer dan of de afbeelding bestanden niet te groot zijn. Als je een afbeelding met een hoge resolutie upload in de omgeving, zal de omgeving langer nodig hebben om deze te laden. Je kunt de laadtijd verkorte door het bestand in bijvoorbeeld Irfanview te verkleinen naar 225 pixels. Je zal zien dat dit ten gunste komt van je laadtijd.
 • Videobestanden: videobestanden die rechtstreeks geüpload zijn in de leeromgeving vragen meer van een server dan een video die via YouTube embedded is. Vraag je altijd af of je een video wel rechtstreeks wilt uploaden in de leeromgeving. Deelnemers kunnen deze bestanden namelijk ook downloaden.

  Een van de vele gebruikte optie is om videobestanden te embedden is bijvoorbeeld Vimeo.
  Vimeo is met name een uitermate geschikt platform omdat je de privacy goed kan instellen. Wanneer het voor jouw niet zoveel uitmaakt dat anderen de video kan bekijken, dan kun je uiteraard YouTube gebruiken.
 • SCORM: De grootte van een SCORM pakket (E-learning module) of juist meerdere kleinere SCORM pakketten in één Moodle cursus kan invloed hebben op de laadtijd.

  Wanneer je last van problemen in 1 cursus, verdeel dan de pakketten over meerdere Moodle cursussen.

  Helpt dit niet? Schakel dan altijd de hostingsprovider in met om samen te kijken naar een gepaste oplossing. Vraag eventueel na bij de hostingprovider of jouw omgeving binnen een cluster draait of stand-alone.
 • Zit je op een intern netwerk zoals Citrix? Probeer het dan eerst even op een laptop/computer die buiten het Citrix omgeving draait.
  • Laad daar de omgeving wel snel: neem dan contact op met je eigen helpdesk.
  • Is het nog steeds langzaam? Neem contact op met je hostingspartij/technisch beheerder.

 • De snelheid van je eigen internet connectie.
  Controleer of andere websites zoals www.nu.nl ook lang over doen om te laden.
  • Zo ja, neem contact op met je helpdesk en/of internetprovider
  • Zo nee, meld het dan bij je hostingspartij/technisch beheerder.
Vind je het lastig om in te schatten of je leeromgeving echt traag is? Installeer dan op je webbrowser een add-on die de snelheid per pagina meet. Bij Chrome is dit bijvoorbeeld Page Load time.

Please Wait!

Please wait... it will take a second!